Logo Honorée Vissers

Paardentherapie

De levensprincipes van paarden zijn erg waardevol en kunnen ons veel vertellen.

Paarden zijn kudde dieren en vluchtdieren. Ze streven daarom naar harmonie en balans en zoeken de verbinding, alleen op die manier kunnen zij overleven. Dit zijn de systemische principes.

Paarden reageren direct op alles wat zij waarnemen, hoe klein de signalen soms ook zijn en geven daarmee onmiddellijk feedback. Training met paarden is daarom een geweldige manier om dichtbij jezelf te komen.

Deze directe manier van reageren is ook hun manier van communiceren in de kudde. De kleinste non-verbale signalen worden door paarden opgemerkt. Ze voelen haarfijn aan wat er speelt en wat nodig is om de groep of een individu in balans te houden om te kunnen overleven.

Ze kunnen menselijke lichaamstaal, ook dat wat door ons zelf nog niet is waargenomen, daardoor feilloos spiegelen. Ze zijn volledig in het hier en nu en reageren daardoor direct en volstrekt objectief, oordeel loos. Je ervaart de gevolgen van je gedrag meteen door de reactie van het paard. Dit oordeel loze waarnemen, ook van datgene wat wij zelf nog niet kennen, is heel waardevol gebleken, ook in psychotherapieën, waarbij taal soms niet meer toereikend is.

In een kudde paarden bestaat altijd een rangorde, ieder paard heeft zijn eigen plek in de kudde. Deze rangorde kun je vergelijken met het op de juiste plek staan in het familiesysteem: wanneer je niet op de juiste plek staat in jouw familiesysteem gaat dit ten koste van je welzijn. Dit heeft een enorme invloed op de “flow” van iemands leven.  

Paarden kunnen niet anders dan vanuit systemische wetten leven en vooral ook de disbalans in de verschillende ‘systemen’ zichtbaar maken. Hier spelen de invloed van voorouders, en loyaliteit naar familiesystemen een grote rol .

Paarden kunnen mensen innerlijk raken, maar ook intimideren door hun kracht en grootte.  Dit biedt op een natuurlijke manier de kans om angst te overwinnen en zelfvertrouwen te ontwikkelen.

De wijsheid van paarden wordt steeds meer gezien als een leerschool voor ons mensen. Ook in het bedrijfsleven worden de wetten van de paarden gebruikt als tool voor een krachtige kudde: een krachtig team, teambuilding en individuele coaching voor persoonlijke groei.

Ons hoofd, het kunnen denken, heeft ervoor gezorgd dat wij mensen heel veel ontwikkeling hebben doorgemaakt. Maar we zijn hiermee wel  voor een groot deel het contact met ons innerlijk weten, onze intuïtie, kwijt geraakt. Het is een verlangen van veel mensen om meer vanuit intuïtie te handelen en te levenom een goede balans vinden tussen beiden. Paarden kunnen ons weer terug brengen in contact met onze innerlijke wijsheid.

Door het inzetten van paarden als mede behandelaar en trainer ontstaat de mogelijkheid nog meer in contact te komen met diepliggende in de persoonlijkheid verankerde patronen, deze beter te gaan begrijpen en ook een beweging in te zetten naar meer vrijheid en ruimte om hiermee om te gaan. Zonder gebruik te maken van taal, omdat niet voor alles woorden zijn.

De kosten: Paardentherapie valt niet onder verzekerde zorg en wordt niet vergoed. Een sessie, waarvoor ik twee uur reserveer, kost 220 euro. Voor de kosten van een traject kunt u contact met me opnemen

" Ik heb nu twee keer een paardencaching gedaan met het paard Cato. Dit is mij erg goed bevallen! Het paard spiegelt precies mijn gevoel en dat is natuurlijk heel confronterend. Het geeft mij echter wel de mogelijkheid, heel gericht te werken aan mijzelf. Verder wordt ik erg rustig als ik met Cato heb gewerkt. Zij geeft mij geborgenheid en het gevoel dat ik mag zijn wie ik ben! "
"Honorée stelde me hierin helemaal op mijn gemak en ik ging er met vertrouwen in. Doordat het paard niet praat en Honorée alle rust bewaarde, kwam er ruimte om gewoon te ervaren hoe het met mij was. De vragen van Honorée maakten me bewust van hoe ik normaal reageer in het contact met anderen en van wat er nodig is om goed contact te maken met mijzelf. Heel bijzonder om te merken hoe het paard anders ging reageren toen dat lukte."

Heb je nog vragen?

Neem dan contact met me op via het contactformulier of via
het telefoonnummer van de praktijk: 06-23464701

Vanwege de algemene verordening gegevensbescherming (AVG) zal op berichten die binnenkomen via whatsapp of SMS niet worden gereageerd.