Logo Honorée Vissers
Mijn project-4

Paarden als mede behandelaar in therapie

Psychotherapie

….In april heb ik de training contextuele paardentherapie gevolgd bij Hester Selbeck, die een prachtige werkplek in Portugal heeft .

Toen ik accreditatie aanvroeg bij de beroepsvereniging werd deze afgewezen met de opmerking “heeft niets met psychotherapie te maken” .Dat was het enige…

Ik vind dit wel heel erg kort door de bocht en voel de behoefte om hierover te schrijven.

Therapie met paarden heeft wel degelijk met psychotherapie te maken en valt te zien als een psychotherapeutische interventie.

Zeker bij mensen met persoonlijkheidsproblematiek, maar ook bij mensen met angstproblemen, stemmingsproblemen  en (vroegkinderlijke) trauma’s is het helpend en kan het ingezet worden om dieper liggende patronen te behandelen.

Het werken met paarden en in bredere zin ook in een natuurlijke omgeving bevordert het waarnemen met al je zintuigen dat helpt bij het herstellen van basisvertrouwen.

Het observeren van de dieren bevordert zelfregulatie en dieren raken gemakkelijker je emoties.

In de omgang met paarden wordt het nemen van verantwoordelijkheid en regie gestimuleerd, evenals het tonen van genegenheid.

Ten slotte kunnen paarden fungeren als “transitional object”, waarmee ze bij kunnen dragen aan het ervaren van veilige hechting doordat ze onvoorwaardelijk zijn in het contact. Hiermee kunnen nonverbale lagen in het contact aangeraakt worden. Dit laatste betekent ook dat ervaringen, opgedaan in de eerste jaren van het leven, in de preverbale fase, beter bereikt en behandeld kunnen worden.

Ik loop warm voor deze manier van behandelen en sta hiervoor. Ik geloof dat het een heleboel kan gaan betekenen , voor mij al betekent, in de psychotherapie.